Glutenvrije speculaasjes
Speculaas bakken is helemaal niet moeilijk. Dat kan jij ook. Zelfs glutenvrije speculaasjes. Zo moet het.
Wat heb je nodig:
- 150 gram rijstmeel
- 100 gram amandelmeel
- 80 gram kokosolie
- 80 gram kokosbloesemsuiker
- 2 theelepels bakpoeder
- 1½ eetlepel speculaaskruiden
- Snuf zout
- 5 eetlepels amandelmelk
- Speculaasplank of koekjessteker
Nu gaan we echt beginnen
Verwarm de oven voor op 150 graden. Pak een grote kom en doe er rijstmeel, amandelmeel, speculaaskruiden, bakpoeder en zout in. Goed roeren.
Is de kokosolie nog hard? Smelt het dan in een pannetje op een zacht vuurtje. Doe de kokosbloesemsuiker en de amandelmelk erbij en mix het goed. Doe dit in de kom erbij.
En nu je spierballen laten rollen. Kneden maar! Blijft het deeg te nat? Doe er dan nog een beetje meel bij. Pak dan een bakplaat en leg er een stuk bakpapier op.
Heb je een speculaasplank?
Strooi er een beetje rijstmeel op. Rol het deeg uit tot het plat is en leg dit over het speculaasplankje. Druk het zachtjes aan in de vorm. Pak een mes en snijd het deeg naast de vormpjes weg. Draai de speculaasplank om en sla zachtjes op de plank tot de speculaasjes eruit komen.
Heb je geen speculaasplank?
Geen probleem. Rol het deeg uit tot het plat is en steek er vormpjes uit met de koekjessteker. Heb je ook geen koekjessteker, probeer het dan met een mes of met andere vormpjes.
En nu bakken
Leg de speculaasjes op het bakpapier en stop de bakplaat in de warme oven. Zet de kookwekker op 20 minuten en check daarna of ze mooi bruin zijn. Nog niet? Dan nog een paar minuten in de oven. Laat je speculaasjes bijna helemaal afkoelen voordat je begint met snoepen. Eet smakelijk!